Τμήματα μελέτης ειδικής αγωγής

Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης», μετά από 12 χρόνια εμπειρίας κι αποτελεσματικότητας στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση των αναπτυξιακών και μαθησιακών δυσκολιών , συνεχίζει τα ειδικά τμήματα καθημερινής μελέτης για μαθητές δημοτικού & γυμνασίου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ειδικά τμήματα καθημερινής μελέτης – Νίκαια

Αντιμετωπίζουμε τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ως ξεχωριστές και μοναδικές προσωπικότητές, διαμορφώνοντας εξατομικευμένα πλάνα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των αναγκών τους στους διαφορετικούς τομείς παρέμβασης. Οι τομείς αυτοί συμπεριλαμβάνουν την οργάνωση και προετοιμασία τους για την καθημερινή μελέτη, την ολοκλήρωση της καθημερινής μελέτης, τη βελτίωση της συγκέντρωσής τους και την εκδήλωση άλλων κοινωνικά σημαντικών συμπεριφορών για την ομαλή συμμετοχή τους στην τάξη. Ανασλυτικότερα, οι στόχοι μας στα ειδικά τμήματα καθημερινής μελέτης είναι οι εξής:

Μεθοδική μελέτη

Η μεθοδική μελέτη των μαθητών στα μαθήματα της επόμενης ημέρας ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, με καθοδήγηση και επίβλεψη καταρτισμένου Ειδικού Παιδαγωγού που προετοιμάζει τα παιδιά για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, λύνει τις απορίες τους και με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικά και βιωματικά παιχνίδια γίνεται περαιτέρω εξάσκηση, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Αυτονομία

Η οργάνωση και η αυτοματοποίηση της καθημερινής τους ρουτίνας, προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στην οργάνωση και οριοθέτηση του χώρου και του χρόνου τους και παράλληλα να μαθαίνουν πως να μελετούν απoδοτικότερα και μόνα τους, στοχεύουμε δηλαδή στην αυτονομία τους.

Ειδικά μελετημένοι χώροι μελέτης

Η παροχή ενός κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου μελέτης, ήσυχου και ειδικά μελετημένου, ώστε να μη διασπάται η προσοχή του παιδιού με εξωτερικά οπτικά ερεθίσματα. Το κάθε παιδί μαθαίνει να οριοθετεί τον ατομικό του χώρο, ώστε να είναι πειθαρχημένο και παραγωγικό.

 

Διεπιστημονική ομάδα

Η παρουσία ενός ειδικού παιδαγωγού δίπλα στο παιδί, ο οποίος είναι σε άμεση συνεργασία με την καταρτισμένη διεπιστημονική ομάδα του κέντρου μας (ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή), προκειμένου να αντιμετωπίσει με τον ορθότερο τρόπο τις διαφορετικές δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν λόγω των ιδιαίτερων μαθησιακών προφίλ των μαθητών του.

 

Βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων

Όταν το παιδί είναι έτοιμο και διαβασμένο για την επόμενη ημέρα, ο γονιός δεν χρειάζεται να είναι πλέον ούτε δάσκαλος, ούτε αξιολογητής , ούτε τιμωρός. Θα παραμένει ο γονιός που πρέπει να είναι για το παιδί του, έχοντας το χρόνο να παίξει, να συζητήσει ή να μοιραστεί δραστηριότητες , χωρίς τις στρεσογόνες και χρονοβόρες διαδικασίες της μελέτης. Ταυτόχρονα, το παιδί θα έχει πραγματικό και σταθερό ελεύθερο χρόνο για να παίξει ή για ασχοληθεί με ότι άλλο επιθυμεί.

 

1η Ομάδα : Τμήμα μελέτης για μαθητές Δημοτικού

Εντάσσονται έως 6 παιδιά , μετά από αξιολόγηση για την ικανότητα ένταξης στη συγκεκριμένη ομάδα ( ανάλογα τις ειδικές μαθησιακές ανάγκες, το γνωστικό επίπεδο και το μαθησιακό προφίλ σε συνδυασμό με των υπολοίπων). Τα παιδιά θα αναπτύξουν επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, θα μάθουν να τηρούν τις κοινωνικές συμβάσεις που ορίζει η λειτουργία μιας τάξης, θα ενδυναμώσουν όλες αυτές τις δεξιότητες οι οποίες μας κάνουν ικανούς να μαθαίνουμε αυτόνομα και αποτελεσματικά. Στο τέλος της μέρας, θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή τους μέσα από τη θετική ανατροφοδότηση που θα λάβουν, βλέποντας αυτά που καταφέρνουν να κάνουν. Τέλος, θα συνδέσουν την εργασία με μια ευχάριστη διαδικασία, γεγονός που θα τα συντροφεύει στη συνέχεια της ζωής τους.

Χρησιμοποιείται εξατομικευμένα οπτικοακουστικό υλικό , διδακτικά βιβλία, φυλλάδια ασκήσεων και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε διαδραστικό πίνακα.

Παρέχεται καθημερινή αναφορά στους γονείς, όπου αναγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, επισημάνσεις και άλλα θέματα που αφορούν την εικόνα του παιδιού μέσα από την εφαρμογή της classter.

Πληροφορίες για το έτος 2023-2024

 

Έναρξη 1 Σεπτεμβρίου 2023

Λήξη 15 Ιουνίου 2024

Λειτουργία Δευτέρα έως Παρασκευή 14:30 – 16:30