Είναι απόλυτα φυσιολογικό ως γονείς ενός παιδιού με αναπτυξιακές δυσκολίες, να αισθάνεστε αβέβαιοι για το πού να απευθυνθείτε, ώστε να έχετε την κατάλληλη βοήθεια. Πρέπει να γνωρίζετελοιπόν, ότι η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον ρόλο της εργοθεραπείας, πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας και τι να περιμένουμε από μια συνεδρία.

 

Τι είναι η Εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία βοηθά τα παιδιά, στο να συμμετέχουν σε σημαντικές για αυτά δραστηριότητες, όπως είναι το παιχνίδι, η μάθηση και συναναστροφή τους με άλλα παιδιά. Οι εργοθεραπευτές συνεργάζονται με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ώστε να εντοπίσουν περιοχές όπου το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες και να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση τους.

 

Πώς μπορεί η Εργοθεραπεία να βοηθήσει τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες;

Η εργοθεραπεία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, εγκεφαλική παράλυση, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Αναλυτικότερα, μερικοί από τους τρόπους που η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες είναι:

Βελτίωση κινητικών δεξιοτήτων

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές δυσκολίες συχνά δυσκολεύονται με λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως το να γράφουν και να χειρίζονται αντικείμενα. Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων μέσα από προσαρμοσμένες δραστηριότητες, όπως το σχέδιο, το κόψιμο και τη χρήση μικρών αντικειμένων.

Ενίσχυση Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Δεξιοτήτων συνεργασίας

Αρκετά παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες δυσκολεύονται με την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων , όπως το να κάνουν φίλους και να γίνονται εύκολα μέλη μίας ομάδας. Η εργοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες μέσω του παιχνιδιού ρόλων, των ομαδικών δραστηριοτήτων και άλλων ειδικών ασκήσεων κοινωνικοποίησης.

Προώθηση της Ανεξαρτησίας

Η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ανεξαρτητοποιηθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως είναι το ντύσιμο, και το φαγητό. Η ανεξαρτητοποίηση αυτή συμβάλει κατ’ επέκταση στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης και την αίσθησης της ολοκλήρωσης του παιδιού.

Αντιμετώπιση Δυσκολιών Αισθητηριακής Επεξεργασίας

Κάποια παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάζει την ικανότητά τους να ανέχονται κάποιες υφές, ήχους ή μυρωδιές. Η εργοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες και τους δίνει κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης ώστε να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτές τις αισθητηριακές εισροές.

Υποστήριξη της σχολικής προόδου

Μακροπρόθεσμα, η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να επιτύχουν ακαδημαϊκά, αφού μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η συγκέντρωση, η γραφή, και οι ικανότητες οργάνωσης. Σε συνεργασία με τους δασκάλους, τους καθηγητές, αλλά και με τους γονείς του παιδιού, οι εργοθεραπευτές μπορούν να αναπτύξουν ένα προσαρμοσμένο σχέδιο και να υποστηρίξουν την σχολική πρόοδο του παιδιού σας.

 

Τι να περιμένετε από μια συνεδρία Εργοθεραπείας

Εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε κάποιον εργοθεραπευτή, είναι απόλυτα λογικό να έχετε απορίες σχετικά με το τι να περιμένετε. Τα βασικά βήματα μιας συνεδρίας είναι τα ακόλουθα.

Εκτίμηση

Το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των δυσκολιών του κάθε παιδιού. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει σταθμισμένη αξιολόγηση, χορήγηση πρωτοκόλλου άτυπης αξιολόγησης μέσω κλινικής παρατήρησης, και συνέντευξη με τους γονείς.

Καθορισμός του στόχου

Με βάση την αξιολόγηση, ο εργοθεραπευτής σε συνεργασία με τον κλινικό υπεύθυνο και επόπτη του τμήματος και την οικογένεια θα θέσει τους θεραπευτικούς στόχους, οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με κινητικές δεξιότητες, κοινωνικές δεξιότητες ή με τις σχολικές επιδόσεις, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε παιδιού.

Σχέδιο θεραπείας

Όπως γίνεται και στη λογοθεραπεία, ο εργοθεραπευτής θα αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας για την επίτευξη των στόχων. Το σχέδιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παιχνίδια, ασκήσεις και δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για τη βελτίωση συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Συνεδρίες εργοθεραπείας

Οι συνεδρίες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, μπορεί να είναι ατομικές με διάρκεια 45 λεπτών ή ομαδικές με συχνότητα 90 λεπτών.

Παρακολούθηση της προόδου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, ο εργοθεραπευτής παρακολουθεί την πρόοδο του κάθε παιδιού προσαρμόζει ανάλογα το σχέδιο θεραπείας. Ο εργοθεραπευτής πρέπει να βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τους γονείς και τους δασκάλους του παιδιού ώστε να διασφαλίσει την άψογη συνεργασία τους, για την σωστή υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού.

Απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο εργοθεραπευτή

Η εργοθεραπεία μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, στο να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις που σχετίζονται με τις κινητικές δεξιότητες, την ανεξαρτησία, τις ανώτερες γνωστικές δεξιότητες (επιτελικές λειτουργίες), τις δεξιότητες συνεργασίας, τις κοινωνικές δεξιότητες την αισθητηριακή επεξεργασία και την σχολική επιτυχία, η εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και να πετύχουν τους στόχους τους. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εργοθεραπεία, τη λογοθεραπεία και την δυσλεξία, ή την ειδική αγωγή, απευθυνθείτε πάντα σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία. Με τη σωστή καθοδήγηση, το παιδί σας μπορεί να ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Μάθετε πεισσότερα για την εργοθεραπεία: https://logotherapeftis.com/ergotherapeia